Bomans, Godfried – Pim*Frits en Ida – De Ontsnapte Ballon

bomans-godfried-pim-frits-en-ida-deel-4-de-ontsnapte-ballon-35487119 Bomans, Godfried – Pim*Frits en Ida – De Ontsnapte Ballon

Ik kan mij niet herinneren dat ik deze boekjes op de lagere school gelezen heb, maar mijn ouders kwamen er laatst op zolder of een boekenbeurs een paar tegen.

 

Cover.
Zeer kleurrijk, met mooie kleine tekeningetjes, blanco achterkant.

Hoekjes van alle bladzijden zijn rond afgestanst, kleine kinderhandjes kunnen zich niet zo snel bezeren??

Het verhaal gaat over 2 tweelingbroers, Pim en Frits.Het verhaal speelt zich decennia geleden af, wanneer precies durf ik niet te zeggen.
Ze zitten samen op school, in de 4e klas en hebben les van meneer Wittebol.
Zoals ieder voorjaar gaan ze een dagje uit, iets leerzaams en wat leuke dingen, een speeltuin en het Binnenhof in Den Haag staan dit jaar op het programma, met daarna… de kermis in Scheveningen.
daar staat ook een hele grote luchtballon, stevig verankert aan de grond met grote, vuistdikke touwen.
Tegen betaling van het toen exorbitante bedrag van 10 gulden per persoon, zouden er 2 personen een aantal minuten in mogen staan en een stukje omhoog.

Meneer Wittebol legt aan de klas uit dat dit veel te duur is en het waait ook veel te hard, bijna windkracht 8.
Terwijl hij dit zegt, komt er iemand van de organisatie aanlopen, na iedere 10.000 bezoekers, mogen er 2 personen gratis even in de luchtballon omhoog, die dan een stukje gevierd wordt.
Meester Wittebol gaat zelf en via loting mag Pim ook mee.
En dan… omhoog, omhoog.
Maar wat is dat? Door de harde wind/storm knapt het touw en raakt de luchtballon op drift.
Gelukkig staat de wind gunstig en worden ze land inwaarts geblazen.
Naar Woerden, Utrecht, Nijmegen, als ze maar niet de Duitse grens overgaan, want dat spreekt meneer Wittebol niet. Maar de wind draait en ze gaan richting Roermond en vandaar??
Belgie…
Maar zowel meneer Wittebol als Pim hebben geen verstand van het besturen van zo’n ding.
Maar ja, hoe komt de klas nou weer terug in Haarlem? Gelukkig denkt Frits aan oom Ferdinand en die neemt de klas onder zijn hoede.
Als alle kinderen weer thuis zijn afgeleverd, moet Frits eerst thuis een horde journalisten te woord staan. Daarna gaan vader, moeder, oom Ferdinand en Frits in de auto op jacht naar de lucht ballon.

Gelukkig heeft de auto al een autoradio, wat in die tijd nog lang niet altijd zo was, zo kunnen ze de verslagen horen waar volgens het journaal de luchtballon al gezien is en de route daar op aanpassen.

Oom Ferdinand is zeeman en houdt de kaart bij. Aan de hand van de windrichting en snelheid bepaald hij waar de luchtballon waarschijnlijk zal landen.

Leuven, Belgie, ja, daar moeten ze naar toe.
Ook meneer Wittebol vind een kaart en pennen in de mand en stippelt naar aanleiding van de plaatsen waar ze overheen vliegen een mogelijk eindpunt uit.

Gaat het ze lukken om veilig te landen?

 

Ik heb genoten van dit leuke, kinderboekje. Vlot en vol humor geschreven, maar ondertussen leer je ook nog wat van de topografie van Nederland en Belgie, wat het verschil is tussen Nederlanders en Hollanders, enzovoort.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s