Lefabre, Leen – Ebba de eerste Paashaas

Lefarbe, Leen - Ebba, de eerste PaashaasHet verhaal begint in het donkere hazenkoninkrijk van Stern, een boosaardige, nukkige, sombere hazenkoning. Zijn jongere broer, prins Atta, is juist vrolijk, speels en wil samen met zijn zwangere hazenvrouw Hulde de weide wereld in. Atta gaat buiten het territorium op zoek naar een plek om met het gezin te kunnen leven. Hulde blijft in het oude nest wachten tot hij haar komt halen.

Hulde bevalt ondertussen van de mooie, zilverharige Ebba, een vrolijk, ondeugend, leergierig hazenmeisje. Tijdens een voedsel-verzamel-moment komen Hulde en Ebba een nestje met 5 eieren tegen.  Van Stern moet al het andere leven in zijn territorium gedood worden. Moeder en dochter beslissen anders.
Hulde vlecht een mandje met deksel voor de eieren dat Ebba op haar rug kan dragen.
Ebba trekt hiermee de weide wereld in, op zoek naar de moeder-vogel, Hulde gaat terug naar het hazenleger, in afwachting van Atta.
Tijdens de reis komt er al 1 kuikentje uit het ei, het haantje Sapristi. (een uitroep in het Vlaams???)
Ebba droomt soms van Stern, maar ook van kippenkoningin Radius, die haar begeleid naar het licht en de warmte van de lente, Pasen!

Het is een leuk, vrolijk verhaal, met wat sombere, donkere randjes, maar gelukkig, komt het op het einde goed en is Ebba, de aller eerste Paashaas.

Wel is aan het taalgebruik/zins opbouw duidelijk te merken dat de schrijfster uit Vlaanderen-Belgie komt.

Ook is het gebruik van woorden dus danig dat YA of zelfs jongere kinderen het boek niet zullen kunnen lezen, er zitten teveel moeilijke woorden in. Woorden, die volwassenen wel begrijpen, maar kinderen, YA beslist niet.

Helaas komt Atta in de rest van het verhaal niet meer voor en staan er wat slordige foutjes in.
Ik snap dat onderstaande geschreven is, met in het achterhoofd dat het voor kinderen is, en dat de dieren daarom menselijke trekjes hebben, maar toch.
Hoe een haas met twijgjes een mandje met deksel kan vlechten? En ook nog op de rug kan dragen? En dat zonder handen en vingers?
Op een gegeven moment kruipt Sapristi onder de donsvacht van Etta, een haas heeft geen dons en veertjes, maar bontharen.
Kippenkoningin Radius valt op een gegeven moment hard tegen de grond, bij het overeind komen vloekt!! De kip zegt: ‘Dat doet verdomme pijn.’
Vloeken in een kinderboek?
Elders houdt zet Ebba, Sapristi op haar hoofd tussen haar oren en huppelt/springt/rent verder en verder naar het ‘beloofde land’. ‘Het kuikentje hield zich stevig aan de opstaande oren vast.’.
Knap ! met alleen een klein snaveltje, 2 iele pootjes en ieniemienie-vleugeltjes tot zijn beschikking.

3 sterren, een leuk, vlot geschreven verhaal, maar wel voor volwassenen of de wat oudere YA, hoewel die dit waarschijnlijk kinderachtig zullen vinden.

Uiteraard is de onderliggende gedachte dat goed altijd kwaad of licht – donker zal overwinnen duidelijk merkbaar in het verhaal.
Maar dat is ook goed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s