Stoofpeertjes met Vanille

Stoofpeertjes zijn zo lekker.
Je kunt ze in van alles en nog wat verwerken, waaronder perentaart, maar dus ook ‘good-old-stoofpeertjes’.

De meeste mensen doen er kaneelstokjes of poeder in en evt. rode-bessensap of wat rode wijn (voor de kleur), maar aangezien kaneel en ik niet goed samen gaan (luchtpijp die dicht gaat zitten, niet zo praktisch tijdens ademhalen), doe ik er limoen of citroen schil bij en vanillesuiker.

Als je kiest voor Gieser-wildeman-peertjes krijgen de peertjes tijdens het koken vanzelf al een licht roze kleur.

stoofpeertjes1

Ik had nog een flink kratje met stoofpeertjes liggen en dacht vandaag, och ik ga maar eens stoofpeertjes met vanille maken.
Het zijn wel redelijk kleine peertjes en ze zijn ook niet allemaal even recht.
Niet allemaal gedaan hoor, de rest verwerk ik binnen kort wel weer ergens in.

stoofpeertjes2 gschild

 

De peren schillen, net als een schoongewassen limoentje.

Vanille suiker alvast klaar gelegd.

Even twijfelen, heb ik er genoeg?
Nee, toch nog maar een aantal bij geschild. Afhankelijk van hoe groot ze zijn, snij ik ze in 2 of 4 stukken.

Klokhuis er wel uitsnijden !

stoofpeertjes3 met limoenschil in de pan

De peren opzetten met kokend water ! Zodat ze ongeveer voor de helft onder staan.

Ik zet de peertjes meestal op hun ‘kont’ en in een kringetje, zodat ze mooi overeind blijven staan.

Eventuele kwart-peertjes schik ik in het midden.

Ongeveer een uurtje laten koken met de deksel op de pan.

Af en toe natuurlijk even kijken of er nog genoeg water in het pannetje zit, aangebrande peertjes zijn niet zo smakelijk.

Na zo’n 50 tot 60 minuten enkele peertjes even licht inprikken met een vork om te testen hoe gaar ze zijn.

Limoen of citroenschil verwijderen.

1 zakje Vanille suiker en evt. extra suiker toevoegen en nog zo’n 10 minuten zachtjes laten pruttelen.

Eet smakelijk !

stoofpeertjes4 gaar + vanille suiker toegevoegd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s